L’any poc a poc va arribant a la seva fi. Ara és un d’aquells moments on comencem a mirar enrere per fer balanç de la collita que ens ha deparat l’anyada. Tots els anys tenen coses bones i no tant bones. Aquest any ens enorgulleix poder donar una molt bona notícia per Ciutat Vella, Barcelona i el món sencer: El Ingenio ha tornat, i hem tornat per quedar-nos!!!

El Ingenio reobre amb il·lusions renovades, l’essència de sempre, i moltes ganes de fer centimets per poder perpetuar el somni que suposa reobrir una botiga emblemàtica de Barcelona en plena globalització i gentrificació galopants.

I qui són els protagonistes del conte del nou Ingenio? Al capdavant hi ha en Lluís Sala, el boig que ha volgut recuperar aquest fàbrica de somnis de l’any 1838. La Núria Gironès, la més diligent aparadorista que mai hagi tingut la ciutat comtal que ha redissenyat els aparadors, ampliat l’entrada de la botiga i donat molta més llum per tal de reprendre el vol d’aquest santuari de la cultura popular catalana. Darrere els mostradors hi tenim en Joan Pozo, encarregat de la botiga, i tal com el seu (cog)nom indica, un pou de saviesa de cultura popular. Pregunteu-li qualsevol cosa, que us ho farà entendre. L’Anaïs Estrada, no la van voler a Disneyland perquè el paper de Blancaneus ja estava agafat, però us atendrà amb un somriure i una alegria úniques, com aquesta tenda que des de fa tants anys regala diversió, màgia i tradició a petits i grans. En Joan porta els números i en Xavier les caixes del magatzem, i un servidor, Joan Figueras, intentarà posar el seu granet de sorra a les xarxes en text i imatge. Tenim molta feina a fer, però en il·lusió no ens guanya ningú.

“El repte és mirar al futur però sempre anant de maneta del passat”, així és com defineix Joan Pozo, l’objectiu de El Ingenio després d’haver obert portes el passat novembre, ja que “la botiga que perd les arrels perd la identitat”, afegeix Pozo.

“El Ingenio no és tant sols una botiga del segle XIX que ven joguines, sinó que és emblemàtica perquè d’aquí ha sortit la imatge festiva de molts pobles de Catalunya i Espanya, és una botiga que ha creat escola”, ens comenta l’encarregat més sabut i ben vestit de Barcelona. I què més ens expliques Joan?

“Doncs que abans el taller mantenia la botiga i ara la botiga mantindrà el taller”.la idea és reobrir el taller per recuperar motllos de capgrossos, fer-hi activitats, tallers per a grans i petits, inclús potser fer que El Ingenio sigui una botiga museu”. Déu-n’hi-do si n’hem de fer de coses!!!

El Ingenio és una botiga que traspassa fronteres, ja que tal i com deia el gran poeta Joan Brossa: “El Ingenio és un poema viu”.  La qüestió és que tenim ganes de que continuï transportant-nos a mons reals i imaginaris durant molts anys més. Tenim molts reptes i il·lusions per complir, ens ajudeu a portar-los a terme?

Benvinguts al nou El Ingenio, des de 1838 fabricant somnis, màgia i il·lusió.