Avui és un dia que no s’hauria de celebrar, que no vol dir que no ens hàgim de manifestar ni fer-nos sentir  El fet que celebrem el Dia Internacional de la dona és perquè tenim molta feina a fer, moltes coses a canviar i moltes fites a aconseguir. I no tant sols per la dona, sinó pel bé d’una societat més igualitària, justa i sana,

Des de El Ingenio ens volem sumar a aquest 8M per tal de fer visible totes les anomalies, discriminacions, vexacions, sostres de vidre etcètera que pateixen les dones simplement pel fet de ser-ho. Des de El Ingenio ens aixequem contra les injustícies de gènere, contra les discriminacions que pateixen les dones, per una igualtat d’oportunitats i de salari. Per una societat millor!

Per això avui ens fa una especial il·lusió escoltar la veu d’una de les ànimes femenines de El Ingenio, l’Anaïs Estrada. Un dels referents de la dependenta amb més salero de Ciutat Vella és la filosofa, escriptora i activista feminista Simon de Beauvoir. “Crec que va viure en un món d’homes i va lluitar per capgirar la discriminació de la dona, va ser una dona que es va rebel·lar contra la imposició masclista de la societat, una dona compromesa amb el seu temps”, ens remarca l’Anaïs.

Entrant una mica més en matèria de gènere li pregunto perquè creu que celebrem aquest dia. Ella tota decidida em contesta: “Les dones volem tenir els mateixos drets que els homes”, ras i curt, clar i català. I com hi podem contribuir tots plegats a fer aquest canvi? – “Crec que tots hem de ser més empàtics per tal de canviar la situació de la dona, ho hem de voler fer de veritat, sense voluntat real no es pot canviar res”, ben dit. I l’home, li pregunto jo, quin paper hi juguem els homes en aquest taulell d’escacs? –“L’home s’ha de reeducar, és molt difícil canviar la situació de la dona d’un dia per l’altre, però ho hem de fer des de la educació”, totalment d’acord!

“Jo des de El Ingenio intento posar el meu granet de sorra per la igualtat de gènere, intentem no vendre joguines sexistes, que el blau no sigui un color de nens i el rosa de nenes” em comenta aquesta dependenta amb estudis de cinematografia, i m’afegeix que ”si em pregunten per una joguina per nen o nena, intento no caure en als clixés de prínceps i princeses”. I és que tal i com diu l’Anaïs, s’ha de tenir enginy per canviar les coses!

“L’art és comunicació i crec que des de qualsevol expressió artística es poden canviar moltes coses, és un mode d’expressió molt potent”, i és que l’Anaïs abans de treballar a El Ingenio ha treballat com a escenògrafa en el món de la publicitat. “Com a dona em sento molt còmoda treballant a El Ingenio perquè puc ser jo i ningú em discrimina per ser una dona i treballar on treballo.

Des de El Ingenio creiem en la importància de tots i totes per fer possible un canvi de paradigma, un canvi de la societat que radica en la educació, en la transmissió de valors d’igualtat i per això avui diem que No es No, que tenim 1000 motius per rebel·lar-nos, i sobretot perquè cada dia i des de ben petits reguem la planteta de la igualtat perquè totes i tots siguem més felices i tinguem una societat més forta, més dolça i més justa.

Salut, enginy i igualtat!