El Ingenio és un establiment històric de Barcelona fundat el 1838 dedicat a la imatgeria festiva, joguines i articles de regal. Gegants, cabeçuts, joguines, bromes i màgia formen part d’aquest temple de la festa popular des de els seus inicis al segle XIX, l’obrador d’on han sortit bona part de gegants de Catalunya.

El Ingenio neix, segons la tradició, l’any 1838 de mà de la família Escaler de Torelló. Els documents més antics referents a la casa ens remeten, però,  a l’any 1868. Es diu de Benet Escaler que portà a Catalunya el mètode del cartró de l’Exposició Universal de París on va ser exposat pels venecians. Un cas curiós d’aquest material és que es produïa  com a cartró venecià, mentre que els venecians l’anomenaven cartró genovès i a Gènova cartró català. Sembla que el cartró va fer un llarg periple fins a tornar a casa. Durant la seva estada com a propietari de la botiga treballaren per encàrrec seu escultors i atrezzistes de renom com Lambert Escaler i Eusebi Vidal.

Els anys 20 del segle passat suposaren un moment colpidor per a l’emblemàtic establiment barceloní, doncs per causes de nivell econòmic la família Escaler va haver de deixar el negoci traspassant-lo a Delfí Homs, qui venia imatgeria religiosa prop de la Catedral i es proposava d’establir a El Ingenio la venta d’aquests productes. L’arrelament social que tenien els clients de la casa amb el producte típic de la botiga condicionà que Delfí Homs desistís de vendre Sants i Marededéus i recuperés la venta d’articles de festa, maniquins i imatgeria festiva. A n’aquest el rellevà en la gerència de l’establiment el seu gendre, Josep Cardona i, anys més tard, la seva néta, Rosa Cardona. En l’etapa en què El Ingenio fou dirigit per la família Homs-Cardona, sobretot durant les dècades compreses entre els anys 40 i 80 del passat segle XX, es produí la major producció d’imatgeria festiva en cartró pedra realitzant gegants, cabeçuts, cavallets, que amenitzaren i amenitzen les festes de tants i tants municipis d’arreu, fins  més enllà de les fronteres catalanes. En aquest mateix període històric es crearen grans amistats com la dels artistes Salvador Dalí o Joan Brossa, o també les de tantes companyies teatrals i de circ com la cèlebre companyia Comediants.

pastel0

La nova etapa de El Ingenio ens arriba de la mà de Lluís Sala, comerciant de llarga trajectòria i amb un bagatge important a les seves esquenes, el qual, amb un bon equip de persones al darrere, s’encarreguen de donar una nova vida a l’emblemàtica botiga i taller, des del dia 7 de novembre de 2018. Les cares visibles d’aquest establiment història són Joan Pozo, el responsable de la botiga i un pou de saviesa de festa popular. L’Anaïs Estrada posarà un somriure i una atenció exquisides a tothom qui s’apropi a la botiga.

Us hi esperem!!!